Media

Burlöv planerar för kraftig folkökning

I Burlöv växer en ny stadsdel, Kronetorpstaden, fram mellan Arlöv och Åkarp. Kommunen räknar med att öka sin befolkning med över 30 procent på tio år.

– I Malmö finns det många lediga lägenheter, men inte där jag ville. Sedan kom detta plötsligt upp i Arlöv och jag har alltid tyckt om Arlöv, säger Eliana Pérez, som precis flyttat in.

Hennes lägenhet ligger i ett av de nya hus som Kronetorp AB byggt runt 1700-talsgården Kronetorp. Bolaget är först ut att bygga i det som ska bli Kronetorpstaden. Det tog tio år att få detaljplanen klar som omvandlar den gamla gården och den förstklassiga jordbruksmarken till ett bostadsområde.

– Ja, då får man vara långsiktig, annars hade jag aldrig stått ut, säger Ulf Lyddby, vd på Kronetorp AB.

Kronetorpstaden byggs mellan Åkarp och Burlövs center och planeras för 7 000 nya invånare. Även mellan Burlövs center och den nya tågstationen som ska stå klar år 2024 planeras nya bostäder. Idag har kommunen 18 300 invånare och det blir utmaning att hinna bygga ut den kommunala servicen till de nya invånarna.

– Man behöver skolor, förskolor, äldreomsorg, vårdcentraler, socialtjänst. Det är inte bara hus och gator och parker, säger Kerstin Torseke Hulthén, planchef i Burlövs kommun.

Lyssna på hela inlägget på SR.se