BLOGG

Låg miljöpåverkan men hög mys-faktor i Panorama Vellinge

De senaste veckorna har det varit ett flertal visningar i Panorama Vellinge och många glada har kommit för att titta på det nybyggda huset och dess höga miljöprofil.

Huset som ligger mitt i Vellinge centrum utgörs av 34 hyreslägenheter med allt från praktiska tvåor till luftiga fyror. Alla lägenheterna har inglasade balkonger, välutrustade kök, stora badrum med egen tvättmaskin samt snabb kommunikation med fiber för internet, TV och radio. För social samvaro finns även en stor gemensam terrass på sjunde våningen med havsutsikt vid klart väder. Alla hyresgästerna har tillgång till källarförråd, barnvagnsförråd, cykelförråd och på gården finns en lekplats för barnen.

Ulf Lyddby – VD för Kronetorp Park som Panorama Vellinge drivs av – berättar att det varit viktigt för dem att skapa hög trivsel för hyresgästerna.

”Huset är unikt i sig eftersom att det har en fantastisk utsökt över den Skånska slätten och Öresundet. Visionen är ju att integrera hållbarheten i bygget. Det är viktigt att bygga för framtiden med låga driftskostnader. Vi vill att huset ska drivas av sig självt, därav solcellerna, den självladdande hissen och grundvattnet som reglerar temperaturen i huset” säger Ulf.

Göran Mårtensson var en av dem som kom till visningen och han var imponerad av den fina utsikten. ”Vi har bott i hus i flera år men nu tänker vi sälja det och flytta in i en lägenhet istället. Anledningen till att vi har just Panorama Vellinge som ett av alternativen är för att det ligger så bra till. Dessutom tycker vi om att man kommer upp i höjd och får en så fin utsikt över landskapet och havet” säger Göran.

Bernard Vidmar är samordnare för Panorama Vellinge och berättar att alla spisarna som är installerade i huset har induktionshäll. För att hålla nere förbrukningen av hushållsel finns enbart miljöklassade vitvaror i lägenheterna.

”Det är golvvärme i alla rummen i lägenheterna så att det är alltid jämnt uppvärmt. Både värmen och kylan tar vi från grundvattnet för att hålla nere energiförbrukningen så lågt som möjligt” säger Bernard.

Cecilia Lyddby som är miljökoordinator för Kronetorp Park berättar att intresset av lägenheterna är stort. ”I nuläget finns endast sju hyresrätter kvar med en relativt jämn fördelning av treor och fyror” säger Cecilia.